Unga kvinnor stressar mest


Framgången väntar runt hörnet

Nästan fyra av tio kvinnor upp till 34 år upplever negativ stress på jobbet, medan män i samma ålder är de som är minst stressade av alla grupper.

Hedengren Media

David Hedengren
Hedengren Media


När man pratar ojämlikhet brukar det ofta handla om att kvinnor generellt tar större ansvar för hem och barn än män. Men ojämställdheten återfinns även i arbetslivet – och då inte bara att kvinnor får sämre lön för samma arbete än sina manliga kolleger, utan även i form av stress, sjukskrivning och sämre möjligheter att använda sin kreativitet.

Det här styrks av en undersökning från fackförbundet Jusek. Dessutom framkommer att problemen inte uppstår, som man annars brukar hävda, när kvinnor får barn utan långt tidigare. Jusek talar om en ”tidig dold ojämställdhet”.

I undersökningen, som omfattar tvåtusen tjänstemän, tydliggörs att unga kvinnor påverkas negativt på grund av att de inte uppmuntras att vara kreativa. Det anger 30 procent av kvinnorna under 34 år, medan motsvarande siffra för de unga männen är 6 procent. Det hör förmodligen samman med att kvinnor även upplever att de har mindre inflytande över sitt arbete än män.

De skillnader som undersökningen belyser är viktiga förklaringar till de svårigheter som många kvinnor möter på arbetsmarknaden, såväl löne- och karriärmässigt som när det gäller stress och annan ohälsa.

Här är några tips från Jusek som ska hjälpa dig, såväl man som kvinna, att minska stressen på jobbet:

Sätt gränsen vid 40

Det visar sig att de som regelbundet jobbar mer än 40 timmar per vecka upplever mer stress än de som inte jobbar övertid. Att jobba extra ibland måste man kanske göra, men se till att den totala arbetstiden inte drar iväg vecka efter vecka.

Balansera jobb och privatliv

Stress på jobbet är inte en isolerad företeelse; en pressad arbetssituation märks även på hemmaplan. Enda sättet är att verkligen se till att det finns ordentligt med tid över för familj, vänner och fritidssysselsättningar.

Ha kul

Inte helt oväntat påverkas stress av hur du trivs på jobbet. Är du missnöjd med ditt arbete kan du vara rätt säker på att du även känner dig mer pressad. Tänk igenom hur du egentligen har det – visar det sig att du inte trivs måste du försöka förändra dina arbetsuppgifter eller kanske till och med söka dig ett annat jobb.

Sov gott

Vaknar du regelbundet på nätterna och ligger och tänker på jobbet är det en varningssignal som du måste ta på allvar. Sömnproblem och stress hänger intimt samman och hamnar du i den onda cirkeln krävs någon form av förändring.

Skräddarsy din arbetssituation

Nu är som bekant människor olika. Det betyder också att för vissa fungerar det alldeles utmärkt att jobba extra och ha många bollar i luften, medan andra behöver en mer strukturerad situation för att prestera sitt bästa. Ditt ansvar är att vara tydlig med på vilket sätt du helst arbetar.

Publicerad 2017-07-17


Senaste artiklarna

Framtidsinriktad karriärplanering
Är du orolig för att ditt yrke inte kommer att finnas kvar om tio år? Se då till att skaffa en kompetens som gör att du kan vara en del av den snabba förändringen på dagens arbetsmarknad.
Lagt in 1 oktober 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Varför är så många besvikna på sitt arbete?
För den som hittar rätt karriärväg innebär arbetet en daglig glädje som engagerar och utmanar. För andra känns arbetet snarare som ett nödvändigt ont, som att offra sin tid och frihet enbart i utbyte mot lönen.
Lagt in 16 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så bromsar du klockan
Än är undrens tid inte förbi – du kan faktiskt vinna tid genom att ge bort den!
Lagt in 1 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så mycket tjänar chefen
Vill du tjäna bra? Se då till att vara man och få jobb som finansdirektör i ett privat företag med säte i Stockholm.
Lagt in 17 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Här finns jobben i framtiden!
Arbetsförmedlingen gör regelmässiga prognoser för att identifiera branscher med goda framtidsutsikter. Här följer några exempel på yrken med mycket stora möjligheter under de kommande 5-10 åren.
Lagt in 1 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Annons: