Tio tecken på en dålig chef


Tio tecken på en dålig chef

Bra ledarskap handlar om att undvika fällor som gör dig till en dålig chef. Time Magazine har listat tio tecken i tiden på välmenande beslut som ofta slår fel.


Ledarskap handlar om att fatta beslut. Det är omöjligt att alltid göra rätt, men den som är öppen för input kan i alla fall lära sig att göra färre fel. Det kluriga är att det som känns klockrent inte alltid är det. Här är en checklista på dåligt ledarskap.

  1. Övertro på att den bästa medarbetaren med automatik blir en bra ledare. Den som är van vid att driva sig själv till toppresultat har ofta svårt att få andra att växa när han eller hon hamnar bakom ett skrivbord som chef.
  2. Du lägger dig i arbetet för mycket. Bra ledarskap handlar om att ta ett steg tillbaka för att få överblick och fatta bra beslut – inte att ständigt ”kavla upp ärmarna” och visa hur det ska gå till.
  3. Du sätter ribban för högt. Visst måste det ställas krav, men utgår du från att alla ska vara som den som presterar allra bäst, så får du ett gäng som snart ger upp.
  4. Du kommer först och går sist. Inte fel för att visa ditt engagemang, men gör du det hela tiden skapas skuldkänslor hos medarbetarna och du sänder signaler att du inte litar på dem.
  5. Du tar inte ansvar för misstag. En klassiker som underblåser en kultur där medarbetarna gör samma sak. Det är mänskligt att fela. Erkänn, gör om, gör rätt.
  6. Det är lätt att bli omtyckt som chef, desto svårare att bli respekterad. En bra chef kan ställa krav och räkna med att medarbetarna gör det bästa av situationen.
  7. ”Management by fear” som framgångsrecept är en myt. Istället för drivna medarbetare får du rädda medarbetare som framförallt vill undvika misstag.
  8. Du delegerar för lite. Okej, man ska inte överbelasta sina medarbetare, men våga ge mer förtroende, det får man igen i andra änden.
  9. Arbetsliv och privatliv går hand i hand. Som chef måste du ha känselspröten ute. Det är människor du jobbar med, inte robotar.
  10. Som chef har du inte svar på alla frågor. Det är okej att säga att du inte vet – och sedan tänka till för att fatta ett bra beslut. Snabba beslut för att framstå som en expert blir ofta kostsamma.
Publicerad 2016-09-01


Relaterade artiklar

Ta vara på nej-sägarna
Ta vara på nej-sägarna
I nästan alla arbetsgrupper finns någon person som irriterar de övriga medarbetarna. Jobbigt förstås, men de oppositionella kollegerna kan i själva verket vara nyckeln till bättre arbetsresultat.
Lagt in 1 augusti på Chefsjobb och personal
Gränsen mellan arbete och fritid
Gränsen mellan arbete och fritid
I takt med att arbetslivet förändras ställs nya krav på både arbetsgivare och anställda. Det gäller bland annat att säkerställa att gränsen mellan arbete och fritid inte suddas ut.
Lagt in 1 juli på Chefsjobb och personal
Surdeg - en chefstrend man vill vara utan
Surdeg - en chefstrend man vill vara utan
I köket är det trendigt att baka med surdeg. I chefsvärlden är det en växande trend man helst varit utan. Surdegar som jäser på skrivbordet kostar i energi och stress.
Lagt in 1 juni på Chefsjobb och personal
Räkna med nya karriärvägar i framtiden
Räkna med nya karriärvägar i framtiden
Företagen måste bli bättre på att bevaka omvärldsfaktorer och kommande trender för att kunna rekrytera medarbetare som är rustade för morgondagens utmaningar.
Lagt in 1 maj på Chefsjobb och personal
Coachen – en hjälp till självhjälp
Coachen – en hjälp till självhjälp
Coach har blivit lite av ett inneord. Men vad innebär det egentligen att vara coach? Och vad är ett coachande förhållningssätt?
Lagt in 1 april på Chefsjobb och personal
Annons:
Jobbsafari app