Ta en promenad om du vill bli smart


Ta en promenad om du vill bli smart

Korsord, sudoku och schack är aktiviteter som tränar vår hjärna. Men den bästa hjärngymnastiken är faktiskt att vara fysiskt aktiv. Till råga på allt motverkar det allt från stress till sjukskrivningar.

Hedengren Media

Erik Larsson
Hedengren Media


De flesta känner nog till att fysisk aktivitet stimulerar hormonet endorfin, som bland annat lindrar smärta. Men det finns fler hormoner som gillar att du simmar, joggar eller spelar tennis. Det gäller dopamin, som reglerar entusiasm och motivation, serotonin, med koppling till mentala prestationer, samt noradrenalin, som har stor betydelse när det gäller vakenhet och uppmärksamhet.

Fysisk rörelse förbättrar kort sagt såväl minnet som koncentrationsförmågan och kreativitet. Enligt psykiatern Anders Hansén, som skrivit boken ”Hjärnstark”, är hjärnan det organ som påverkas mest när vi rör oss. Det beror bland annat på att det ökade blodflödet leder till att hjärnan blir bättre syresatt.

På lite längre sikt blir effekten ännu större tack vare att det sker en ökad nybildning av hjärnceller i minnescentrum. Dessutom stärks frontalloben, där förmågor som koncentration, beslutsfattande och impulshämning utvecklas.

Det paradoxala är alltså att den som fastnat i fåtöljen med en språkkurs och allsköns ”hjärnspel” på mobilen också medverkar till att hjärnan blir mer trög. Den typen av övningar – liksom att borsta tänderna med fel hand, spela kort, träffa vänner och bryta vardagliga rutiner – är förstås alldeles utmärka, men får sin verkliga effekt först om de kombineras med regelbunden fysisk aktivitet.

Det här förklarar till exempel varför du lär dig 20 procent fler glosor om du lyssnar på dem under en promenad jämfört med att sitta i soffan. Ett annat exempel är att personer som kommer direkt från en promenad eller joggingtur presterar bättre på ett kreativitetsprov än om de varit stillasittande.

Vill du få ut mesta möjliga av din träning ska du jogga, simma, åka skridskor eller vad du nu föredrar på morgonen. Studier visar att morgonpigga presterar bättre än kvällsmänniskor på jobbet. De morgonpigga har ofta bättre chanser i sin karriär eftersom de är mer aktiva mitt på dagen och därmed bättre rustade att ta sig an olika typer av arbetsrelaterade problem.

Hur mycket ska man då röra sig för att verkligen kunna utnyttja sin mentala kapacitet?

Är du över 18 år är rekommendationen 150 minuter konditionsträning i måttligt tempo eller 75 minuter med hög intensitet per vecka. Förutom att du blir smartare blir den långsiktiga effekten även mindre stress samt att du känner dig friskare.

Publicerad 2016-05-16


Senaste artiklarna

Framtidsinriktad karriärplanering
Är du orolig för att ditt yrke inte kommer att finnas kvar om tio år? Se då till att skaffa en kompetens som gör att du kan vara en del av den snabba förändringen på dagens arbetsmarknad.
Lagt in 1 oktober 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Varför är så många besvikna på sitt arbete?
För den som hittar rätt karriärväg innebär arbetet en daglig glädje som engagerar och utmanar. För andra känns arbetet snarare som ett nödvändigt ont, som att offra sin tid och frihet enbart i utbyte mot lönen.
Lagt in 16 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så bromsar du klockan
Än är undrens tid inte förbi – du kan faktiskt vinna tid genom att ge bort den!
Lagt in 1 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så mycket tjänar chefen
Vill du tjäna bra? Se då till att vara man och få jobb som finansdirektör i ett privat företag med säte i Stockholm.
Lagt in 17 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Här finns jobben i framtiden!
Arbetsförmedlingen gör regelmässiga prognoser för att identifiera branscher med goda framtidsutsikter. Här följer några exempel på yrken med mycket stora möjligheter under de kommande 5-10 åren.
Lagt in 1 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Annons: