Surdeg - en chefstrend man vill vara utan


Surdeg - en chefstrend man vill vara utan

I köket är det trendigt att baka med surdeg. I chefsvärlden är det en växande trend man helst varit utan. Surdegar som jäser på skrivbordet kostar i energi och stress.


Tidningen Chef har frågat nära 1300 svenska chefer om saker som inte blir gjorda och fram växer bilden av ett jäsande missnöje med framförallt sig själva. Var fjärde chef anklagar sig själv och en lika stor andel säger sig behöva ta till övertid för att lätta på samvetet.

Ständigt avbruten

Möteshantering, strategiarbete, omvärldsbevakning, vidareutbildning och administration är det som tynger mest. Tiden räcker inte till när man blir avbruten var elfte minut och behöver 25 minuter för att hitta fokus igen.

Vad göra? Hitta fokus igen. Och avlastning tack vare kunniga medarbetare. De stora öppna kontorslandskapen är en bov i dramat enligt den nyutkomna boken Neuroledarskap, av Katarina Gospic och Stefan Falk. Arbetsprestationen minskar med 66 procent när man inte har möjlighet att stänga dörren till sitt och lägga all fokus på det man känner att man borde göra.

Äga och förvalta sin tid

Stefan Falk menar att det är hög tid för cheferna att börja äga och förvalta sin egen tid.

Du löser inte surdegarna genom att ta det surdeg för surdeg, det handlar om hur du förvaltar din tid fundamentalt, säger Stefan Falk i en intervju i Svenska Dagbladet.

Att du är genomtänkt och planerad. Långsiktigt strategiskt arbete är inte ett problem i sig, utan problemet är att det blir en surdeg för att man inte hinner göra det, fortsätter han.

Enligt Stefan Falk går vägen till en chefstillvaro utan surdegar via att identifiera, kartlägga och reflektera över det som måste göras. Sedan får man göra nya handlingsplaner och schemalägga aktiviteterna.

Struktur

Själv bestämde han sig för att ta itu med surdegarna varje fredag eftermiddag och sedan fick det inte ta mer än två timmar att bli av med dem. Vips, så hade han en struktur att utgå ifrån och det som tidigare mest upplevdes som mördande tråkigt blev en utmaning.

Bara att få en överblick är avstressande av guds nåde. Det är då man upptäcker att det som känns som ett fruktansvärt problem oftast bara handlar om att man inte gjort saker när man borde. Att få överblick skapar harmoni och kontroll, säger Stefan Falk.

Läs mer: chef.se

Publicerad 2016-06-01


Senaste artiklarna

Hållbart arbetsliv
Hållbart arbetsliv
En titt på den senaste tidens rapporter visar på en kraftig ökning av sjukskrivningar som är kopplade till den psykosociala hälsan. Dessutom tycks situationen i Sverige vara värre än i övriga EU.
Lagt in 1 oktober på Chefsjobb och personal
Tio tecken på en dålig chef
Tio tecken på en dålig chef
Bra ledarskap handlar om att undvika fällor som gör dig till en dålig chef. Time Magazine har listat tio tecken i tiden på välmenande beslut som ofta slår fel.
Lagt in 1 september på Chefsjobb och personal
Ta vara på nej-sägarna
Ta vara på nej-sägarna
I nästan alla arbetsgrupper finns någon person som irriterar de övriga medarbetarna. Jobbigt förstås, men de oppositionella kollegerna kan i själva verket vara nyckeln till bättre arbetsresultat.
Lagt in 1 augusti på Chefsjobb och personal
Gränsen mellan arbete och fritid
Gränsen mellan arbete och fritid
I takt med att arbetslivet förändras ställs nya krav på både arbetsgivare och anställda. Det gäller bland annat att säkerställa att gränsen mellan arbete och fritid inte suddas ut.
Lagt in 1 juli på Chefsjobb och personal
Räkna med nya karriärvägar i framtiden
Räkna med nya karriärvägar i framtiden
Företagen måste bli bättre på att bevaka omvärldsfaktorer och kommande trender för att kunna rekrytera medarbetare som är rustade för morgondagens utmaningar.
Lagt in 1 maj på Chefsjobb och personal
Annons:
Jobbsafari app