Sträck på dig!



Ditt kroppsspråk ger tydliga signaler om hur du mår och påverkar även förmågan att lösa problem och få andra att lyssna på dig.

Hedengren Media

Erik Larsson
Hedengren Media


Med tanke på hur mycket det pratas, inte minst i arbetslivet, kan det måhända vara överraskande att en betydande del av vår kommunikation är ordlös. Men det är inte bara omgivningen som får information via ditt kroppsspråk, det påverkar även hur du uppfattar dig själv.

Ta till exempel hur en del personer mer eller mindre smyger in i klass- eller mötesrummet och håller sig tysta trots att de skulle kunna bidra med sina kunskaper och synpunkter.

Det är något Harvard-psykologen Amy Cuddy har funderat på. Vad skulle alltså hända om de försynta studenterna medvetet började ändra sitt kroppsspråk?

Hennes utgångspunkt är den forskning som visar att en person som tvingas att le också börjar känna sig gladare. Då är frågan om det på motsvarande sätt går att påverka vårt självförtroende genom att ändra kroppsspråk?

Från djurriket vet vi att den som vill utstråla dominans försöker göra sig så stor som möjligt. Detsamma gäller människor – den som blir arg sätter händerna mot höfterna och spänner ut bröstet, och den som vinner en tävling eller gör mål sträcker armarna i luften.

I de experiment som Amy Cuddy genomfört instruerades försökspersonerna att antingen stå bredbenta – alternativt på annat sätt visa upp en kraftfull kroppshållning – eller att vara mer tillbakadragna genom att till exempel sitta på en stol med knäna ihop och nedböjt huvud.

Förutom att de personer som valde den kraftfulla kroppshållningen kände sig mer självsäkra ökade deras mängd testosteron (ger styrka, även hos kvinnor) med i genomsnitt 20 % samtidigt som stresshormonet kortisol minskade med 25 %.

Hos de försökspersoner som istället valde en defensiv kroppshållning minskade halten testosteron med 10 % medan stresshormonet ökade med 15 %. Dessutom tar den som spänner axlarna framåt och sjunker ihop inte lika djupa andetag. Det leder till mindre syre i kroppen och att man blir ännu tröttare och mer dämpad.

Ett annat exempel på samma tema är när man låter en grupp försökspersoner inta en självsäker kroppshållning i två minuter för att därefter delta i ett tärningsspel. Det visar sig då att de som intagit en stolt och säker hållning är mer riskbenägna, får större självförtroende och blir mer påhittiga och fyllda av energi. Återigen med en ökad halt testosteron och mindre stresshormon.

För att beskriva fenomenet brukar man skilja mellan ”power posing” – att visa självförtroende även om man inte känner sig speciellt säker – och dess motsats, så kallad ”Low Power Posing”.

Men det betyder förstås inte att du ska bete dig aggressivt och kaxigt i mötet med andra, däremot kan insikten vara en fördel vid till exempel en anställningsintervju. Innan du tar plats hos rekryteraren kan det vara vettigt att gå undan en stund, sträcka ut kroppen och försöka göra dig så lång som möjligt.

Så varför inte testa powerpositionen i ett par minuter? Ställ dig bredbent med händerna på höfterna, bröstkorgen lätt utåt, ryggen rak och med en öppen blick. Rena rama mentala vitaminkicken!

Fler enkla knep hur du kan möta dagen med mer självförtroende får du i Amy Cuddys bok ”Närvara – stärkt självförtroende med kroppens hjälp”.

Publicerad 2016-12-01


Senaste artiklarna

Framtidsinriktad karriärplanering
Är du orolig för att ditt yrke inte kommer att finnas kvar om tio år? Se då till att skaffa en kompetens som gör att du kan vara en del av den snabba förändringen på dagens arbetsmarknad.
Lagt in 1 oktober 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Varför är så många besvikna på sitt arbete?
För den som hittar rätt karriärväg innebär arbetet en daglig glädje som engagerar och utmanar. För andra känns arbetet snarare som ett nödvändigt ont, som att offra sin tid och frihet enbart i utbyte mot lönen.
Lagt in 16 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så bromsar du klockan
Än är undrens tid inte förbi – du kan faktiskt vinna tid genom att ge bort den!
Lagt in 1 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så mycket tjänar chefen
Vill du tjäna bra? Se då till att vara man och få jobb som finansdirektör i ett privat företag med säte i Stockholm.
Lagt in 17 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Här finns jobben i framtiden!
Arbetsförmedlingen gör regelmässiga prognoser för att identifiera branscher med goda framtidsutsikter. Här följer några exempel på yrken med mycket stora möjligheter under de kommande 5-10 åren.
Lagt in 1 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Annons: