Pilot – drömyrke eller glorifierad bussförare?


Pilot – drömyrke eller glorifierad bussförare?

Högtflygande planer är inte fel. Pilot är fortfarande ett drömyrke för många. Men villkoren har förändrats under senare år och det gäller att vara medveten om vad man ger sig in i.


I somras kom flygplanstillverkaren Boeings prognos för de närmaste 20 åren och för den som funderar på en framtid som pilot fanns det all anledning att lyfta blicken.

Boeing räknar med att världens flygbolag kommer att köpa 38.000 nya plan och anställa 558.000 nya piloter. Den höga siffran beror både på den ökade mängden plan och att den nuvarande generationen piloter går i pension, skriver brittiska The Telegraph enligt Dagens Industri.

Drömyrke för många

Att sitta bakom spakarna i en flygmaskin har lockat människor ända sedan man upptäckte att man själv inte kunde flyga. I en undersökning för ett par år sedan om svenskarnas drömyrken fanns pilot med på topp tio-listan för både män (femte plats) och kvinnor (nionde plats).

Samtidigt drar många öronen åt sig mot bakgrund av de ändrade arbetsvillkoren under senare år på grund av tuffare konkurrens med lågprisbolagen som vinner allt mer mark.

Unga människor med drömmar om att bli pilot kastar ut frågan på Internet och här är ett axplock av svaren de får på diverse forum som debatterar yrket.

En livsstil

”Börja med att inte se pilot som ett yrke, det är en livsstil. Det är inget 7-16-jobb så fundera på vilka uppoffringar du är beredd att göra innan du går vidare här.”

”Det är ett yrke som helt har falnat i glamour. Från att vara lite av rockstjärnor till att bli löneslavar med rätt dåliga villkor. Det finns jobb, men det är hård konkurrens. Otrygga anställningsförhållanden och långa stunder hemifrån.”

”Yrket har fallit enormt de senaste 25 åren och är idag närmast en glorifierad version av att köra buss. Tidigare var lönerna väldigt höga, idag så åker alla lågprisbolag och lönerna är numera lågpris de med.”

”Trivs man med den mobila livsstilen så gör man det helt enkelt. Vi bor i Sverige och har möjlighet att i princip bli vad f-n som helst, så om det verkligen är något du vill syssla med så GO!”

Gedigen utbildning

Pilot är inte bara att flyga turister kors och tvärs över världen. Många börjar sin bana inom försvarsmakten för att sedan söka sig vidare till det kommersiella flyget.

Den som drömmer om att ha himlen som arbetsplats behöver först och främst en gedigen utbildning för att sedan välja bana som helikopterpilot, stridspilot, transportflygpilot eller civil pilot.

Läs mer: pilotutbildningar.se, pilotjobbet.blogg.se

Publicerad 2015-12-01


Senaste artiklarna

Framtidsinriktad karriärplanering
Är du orolig för att ditt yrke inte kommer att finnas kvar om tio år? Se då till att skaffa en kompetens som gör att du kan vara en del av den snabba förändringen på dagens arbetsmarknad.
Lagt in 1 oktober 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Varför är så många besvikna på sitt arbete?
För den som hittar rätt karriärväg innebär arbetet en daglig glädje som engagerar och utmanar. För andra känns arbetet snarare som ett nödvändigt ont, som att offra sin tid och frihet enbart i utbyte mot lönen.
Lagt in 16 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så bromsar du klockan
Än är undrens tid inte förbi – du kan faktiskt vinna tid genom att ge bort den!
Lagt in 1 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så mycket tjänar chefen
Vill du tjäna bra? Se då till att vara man och få jobb som finansdirektör i ett privat företag med säte i Stockholm.
Lagt in 17 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Här finns jobben i framtiden!
Arbetsförmedlingen gör regelmässiga prognoser för att identifiera branscher med goda framtidsutsikter. Här följer några exempel på yrken med mycket stora möjligheter under de kommande 5-10 åren.
Lagt in 1 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Annons: