Ortorexi – besatthet av nyttig mat och träning


Ortorexi – besatthet av nyttig mat och träning

Fenomenet ortorexi handlar om ett stört ät- och träningsbeteende. Man kan säga att det är en fixering vid nyttiga livsmedel, ofta i kombination med överdriven träning. Men det handlar egentligen inte om hur mycket man tränar eller hur mycket man äter, utan istället om hur man mår om man inte följer sitt schema.


Det är inte helt ovanligt att träning används som ångestdämpare. Man kan tycka att det hjälper för stunden, men det kan också vara ett beroende. Det kan emellertid ta tid att upptäcka att någon i ens omgivning lider av just ortorexi. Många som är drabbade av ortorexi känner sig uppmuntrade av omgivningens ofta positiva inställning – åtminstone initialt – när det gäller att äta nyttigt och träna mycket.

Ortorexi är en relativt nyupptäckt form av ätstörning. Enligt hälsoprofilen Yvonne Lin, som suttit i ett antal tv-soffor genom åren och pratat hälsa, så är skillnaden idag jämfört med förr när det gäller bantning att förr åt man mindre - och framför allt mindre fett, medan man idag äter både mindre fett och mindre kolhydrater. Många fokuserar på livsmedel som lättkvarg, bulgur, kyckling utan skinn, lax, baljväxter, keso och grönsaker. Generellt kan man säga att det blir en överkonsumtion av protein och en underkonsumtion av kolhydrater i kosten.

Social isolering

En person som lider av ortorexi mår inte bra, många har ångest och depressioner och isolerar sig från omgivningen. Att träna några gånger i veckan räknas som normalt, men däremot inte att träna flera gånger om dagen, vilket också i sig kan påverka det sociala livet.

Vissa studier på senare år visar att så mycket som 6-7 procent av befolkningen är drabbade av ortorexi. Men det behövs fler studier för att säkerställa detta. Studierna visar också att de flesta som är drabbade arbetar inom hälsa och friskvård. Bland hälsoprofessionerna är siffrorna upp mot 30 procent.

Detta blir då ganska tokigt när vi får råd av personliga tränare och dietister som lider av ortorexi. Då blir det svårt för konsumenten att veta vad som är bra och dåliga råd, säger Yvonne Lin till Tv4.

En bok om ortorexi

Yvonne Lin har skrivit många böcker om hälsa och i sin senaste bok ”Ortorexi” (SISU-förlag) beskriver hon beteendeförändringen och tar även upp behandlingsmetoder. Hon berättar att boken är skriven för att sprida kunskap och hon menar att kunskapen om området brister inom sjukvården i Sverige i dag, vilket innebär att man inte kan ta hand om dessa patienter på rätt sätt.

Ortorexi är inte en egen diagnos, utan räknas till ätstörningen UNS, det vill säga ätstörning utan närmare specifikation.

Man får denna diagnos när man inte kan specificera vilken typ av ätstörning det handlar om, men att personen i fråga har ett sjukligt beteende till mat, kropp, vikt och träning.

Misstänker du att du har ortorexi så ska du söka vård. Behandling sker med hjälp av terapi, träningsreglering, utbildning och kostrådgivning.

Läs mer på: www.ortorexi.nu

Publicerad 2016-02-01


Senaste artiklarna

Framtidsinriktad karriärplanering
Är du orolig för att ditt yrke inte kommer att finnas kvar om tio år? Se då till att skaffa en kompetens som gör att du kan vara en del av den snabba förändringen på dagens arbetsmarknad.
Lagt in 1 oktober 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Varför är så många besvikna på sitt arbete?
För den som hittar rätt karriärväg innebär arbetet en daglig glädje som engagerar och utmanar. För andra känns arbetet snarare som ett nödvändigt ont, som att offra sin tid och frihet enbart i utbyte mot lönen.
Lagt in 16 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så bromsar du klockan
Än är undrens tid inte förbi – du kan faktiskt vinna tid genom att ge bort den!
Lagt in 1 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så mycket tjänar chefen
Vill du tjäna bra? Se då till att vara man och få jobb som finansdirektör i ett privat företag med säte i Stockholm.
Lagt in 17 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Här finns jobben i framtiden!
Arbetsförmedlingen gör regelmässiga prognoser för att identifiera branscher med goda framtidsutsikter. Här följer några exempel på yrken med mycket stora möjligheter under de kommande 5-10 åren.
Lagt in 1 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Annons: