Nyanlända blir lösning på lärarbrist


Nyanlända blir lösning på lärarbrist

Den stora flyktingströmmen till Sverige sätter press på skolorna. Behovet av nya lärare är enormt och en del av lösningen finns bland de nyanlända.


Ett försök i Vänersborg sprids nu över landet. Asylsökande med lärarutbildning kan praktisera på svenska skolor efter bara några månader i Sverige.

Det är oerhört viktigt för de här personerna att få starta sitt liv i Sverige och komma ut i ett yrkesliv. Vi har också ett stort behov av lärare och lärare som kan stötta barn med ett annat modersmål är en jätteviktig resurs, säger Christina Hjern, rektor på Mariedalskolan i Vänersborg, till TT.

Många nya lärare behövs

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) gjorde hösten 2015 en uppskattning om den stora flyktingströmmens konsekvenser för skolan. Slutsatsen blev att cirka 70 000 nya barn och elever kan behöva närmare 6 000 förskollärare och lärare.

Bland de asylsökande finns mängder av yrkesgrupper, men ambitionen att snabbt få ut dem på arbetsmarknaden hämmas av storleken på flyktingströmmen. Handläggarna på Migrationsverket jobbar för högtryck, men arbetstakten är ändå inte tillräckligt hög för att skynda på processerna.

Grupp bildades

På ett asylboende i Vänersborg väcktes en tanke som bokstavligen omsattes i praktik. Med hjälp av frivilligorganisationer bildade en grupp flyktingar gruppen Support, som efter en snabb inventering hittade bland annat läkare, ingenjörer, hantverkare och lärare på asylboendet. Utmaningen blev att få ut dem i yrkeslivet så fort som möjligt och då inte minst för lärarna som det ändå finns väldigt stor brist på.

Efter nio månaders hårt arbete och stängda dörrar överallt hittade vi en lösning. Och då fick vi på en gång 31 förfrågningar från skolor i Vänersborg som ville ta emot praktikanter, säger Adnan Abdul Ghani i Support.

De rutiner som egentligen gäller är tidskrävande. Det ställs krav på uppehållstillstånd, svenskundervisning och kompletterande utbildning för att en asylsökande lärare ska få utöva sitt yrke i Sverige.

Praktik snabbar upp processen

I Vänersborg blev lösningen att utnyttja väntetiden till praktik. På så sätt har runt 15 lärare kommit ut i skolor och ytterligare ett tiotal är på gång att göra praktik.

Vänersborgsmodellen har nu spridits till bland annat Stenungsund, Halmstad, Arvika, Lindesberg och Mariestad.

Nyckelfaktorn är dialogen mellan de asylsökande, frivilligorganisationer och myndigheter. Flyktingar ska inte behandlas som offer, utan som de starka individer de är, säger Adnan Abdul Ghani.

Publicerad 2016-04-01


Senaste artiklarna

Framtidsinriktad karriärplanering
Är du orolig för att ditt yrke inte kommer att finnas kvar om tio år? Se då till att skaffa en kompetens som gör att du kan vara en del av den snabba förändringen på dagens arbetsmarknad.
Lagt in 1 oktober 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Varför är så många besvikna på sitt arbete?
För den som hittar rätt karriärväg innebär arbetet en daglig glädje som engagerar och utmanar. För andra känns arbetet snarare som ett nödvändigt ont, som att offra sin tid och frihet enbart i utbyte mot lönen.
Lagt in 16 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så bromsar du klockan
Än är undrens tid inte förbi – du kan faktiskt vinna tid genom att ge bort den!
Lagt in 1 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så mycket tjänar chefen
Vill du tjäna bra? Se då till att vara man och få jobb som finansdirektör i ett privat företag med säte i Stockholm.
Lagt in 17 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Här finns jobben i framtiden!
Arbetsförmedlingen gör regelmässiga prognoser för att identifiera branscher med goda framtidsutsikter. Här följer några exempel på yrken med mycket stora möjligheter under de kommande 5-10 åren.
Lagt in 1 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Annons: