Lämna ett bra avtryck på nätet


Lämna ett bra avtryck på nätet

Dagens rekryterare gillar att söka på sociala medier. Det ska du ta vara på och se till att profilera dig på ett genomtänkt sätt och hitta rätt kontakter.

Hedengren Media

Erik Larsson
Hedengren Media


Allt fler företag har egna kanaler där de lägger ut lediga jobb samtidigt som de anställda sprider informationen vidare på Twitter. Så även om du är duktig på att söka jobb på traditionellt sätt bör du komplettera med sociala medier.

Nu finns det ju många plattformar där man kan visa upp vad man kan och har gjort. Här går vi med Arbetsförmedlingens hjälp igenom några av de viktigaste.

LinkedIn

 • Många anser att Linkedin är det bästa jobbverktyget. Här betalar rekryterarna för avancerade sökfunktioner. Använd därför ord i din profil som du själv skulle söka efter för att hitta just dig.
 • På Linkedin finns nischade grupper. Genom att delta i diskussioner blir du synlig för andra gruppmedlemmar. I bästa fall kan det leda till ett jobberbjudande eller tips om lediga jobb.
 • Tänk på att göra din profil så heltäckande som möjligt. Varje gång du gör en uppdatering går informationen ut till ditt nätverk. Var också noga med profilbilden – semesterbilder är ingen bra idé.
 • Genom att skriva in de kvalifikationer som du vill att man ska hitta dig på ökar du din sökbarhet. Be dina kolleger och andra kontakter att intyga att de är riktiga och att de även skriver rekommendationer i din profil.
 • På jobbfliken hittar du lediga jobb och kan även se jobb som rekommenderas till dig utifrån vad du har skrivit i din profil.

Twitter

 • Men hjälp av Twitter kan du följa både nyckelpersoner och företag och snabbt hitta lediga jobb. Sök efter personer du vet finns i din bransch, kommunicera och häng med på vad som är på gång. Leta också efter företag som du tycker skulle vara intressanta att jobba för.
 • Många skapar användarprofiler för att dela med sig av lediga jobb, till exempel @mediejobb eller @svenskahrjobb. Det är bara att leta efter de senaste jobben i din bransch.
 • Under en hashtag (#) samlas allt på ett och samma ställe, till exempel #nyttjobb. Här finns många jobbtips och du kan också hitta nya intressanta personer och företag att följa.
 • Ett bra tips är även att själv skriva korta inlägg – tweets – och på så sätt lyfta fram din kompetens och tala om vad du söker för jobb. Lägg till #nyttjobb så kan arbetsgivare hitta dig.

Facebook

 • På Facebook finns många som känner dig personligen. Berätta för dem att du söker jobb och skriv en statusuppdatering hur det går. Då kan dina kontakter lägga ett gott ord för dig när det dyker upp ett jobb.
 • Numera har många företag och organisationer en egen sida på Facebook. Sök efter dem du är intresserad av och visa att du finns genom att ”gilla”. Håll även ögonen öppna efter företag som har speciella rekryteringssidor; sök på företagsnamnet och ”karriär” eller ”jobb”.
 • På Facebook kan du även leta efter rekryteringsföretag – det är bara att söka på Google. Har de en egen sida på Facebook lär de garanterat lägga ut de senaste jobben och olika karriärtips.

Blogg

 • Med en blogg kan du gå lite mer på djupet och visa vad du kan. Skriv om din bransch och ämnen som du har bra koll på.
 • Ta fasta på ämnen som du ser diskuteras på till exempel Linkedin och Facebook. Gå sedan tillbaka till dina kanaler och länka till blogginlägget.
 • Testa och skriv för Google. Tänk på vilka nyckelord du använder för att locka till dig personer som du vill ska läsa dina texter. Jobbar du målmedvetet med nyckelord kan du komma högt i sökresultatet och få fler besökare till din blogg.
Publicerad 2016-04-16


Senaste artiklarna

Framtidsinriktad karriärplanering
Är du orolig för att ditt yrke inte kommer att finnas kvar om tio år? Se då till att skaffa en kompetens som gör att du kan vara en del av den snabba förändringen på dagens arbetsmarknad.
Lagt in 1 oktober 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Varför är så många besvikna på sitt arbete?
För den som hittar rätt karriärväg innebär arbetet en daglig glädje som engagerar och utmanar. För andra känns arbetet snarare som ett nödvändigt ont, som att offra sin tid och frihet enbart i utbyte mot lönen.
Lagt in 16 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så bromsar du klockan
Än är undrens tid inte förbi – du kan faktiskt vinna tid genom att ge bort den!
Lagt in 1 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så mycket tjänar chefen
Vill du tjäna bra? Se då till att vara man och få jobb som finansdirektör i ett privat företag med säte i Stockholm.
Lagt in 17 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Här finns jobben i framtiden!
Arbetsförmedlingen gör regelmässiga prognoser för att identifiera branscher med goda framtidsutsikter. Här följer några exempel på yrken med mycket stora möjligheter under de kommande 5-10 åren.
Lagt in 1 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Annons: