IT-generationen har ny framtid inom e-handeln


IT-generationen har ny framtid inom e-handeln

Handel via Internet växer, men för att lyckas räcker det sällan med att bara ha en webbplats med sina produkter. Plötsligt har IT-generationen fått en ny karriärmöjlighet som webbutvecklare inom e-handeln.


E-handeln växer så det knakar och omsättningen blir allt större år från år. E-barometern, som görs av HUI Research i samarbete med PostNord och Svensk Digital Handel, ger en bild av utvecklingen kvartal för kvartal i Sverige och siffrorna går inte att misstolka.

2005 sålde svensk detaljhandel för 9 miljarder kronor över Internet. Fortfarande var skillnaden stor mellan Nätet och försäljning i butik. Tio år senare har siffran rusat iväg till 50 miljarder kronor för näthandeln och det finns ingenting som säger att det börjar dala där, snarare tvärtom.

Oändliga möjligheter

För den som har hyfsad koll på hur en dator fungerar och dessutom är skolad i sälj ter sig möjligheterna förstås oändliga. Du behöver inte investera i dyr butikshyra när du kan marknadsföra dina produkter digitalt och sköta allting hemifrån.

Men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Det är där webbutvecklarna kommer in i bilden. Lika lätt som det är att fronta sina produkter på sin webbplats, lika svårt är det få kunder att hitta just din webbplats i en enorm och ständigt brusande marknad.

Stor utvecklingspotential

Åtskilliga branscher befinner sig fortfarande i en introduktionsfas och har stor utvecklingspotential på en marknad som växer explosionsartat. Webbutvecklare inom e-handel kan få en nyckelroll på en marknad där man räknar med en fördubbling av handeln under de närmaste fem åren. Teknik och webbutveckling efterfrågas i första hand och det finns en mängd utbildningar som knyter ihop alla trådar som krävs för att sedan praktiskt kunna förvekliga kunskapen.

Webbutvecklare behövs

”Efterfrågan på duktiga webbutvecklare har länge varit stor, men i och med smartmobilens och surfplattornas snabba utbredning har behovet accelererat,” skriver Medieinstitutet i Yrkeshögskoleguiden.

”Förutom kunskaper om HTML, CSS och Javascript krävs också kompetens inom responsiv webdesign för att hantera alla olika plattformar och skärmar. Av stor betydelse är också förståelse för integrationsprocesser med befintliga affärssystem, betallösningar och andra externa system.”

Nya tider ställer kvar på nya yrkesroller som webbutvecklare med inriktning mot e-handel, teknisk produktionsledare inom e-handel samt utvecklare och beställare av e-handelsplattformar.

Läs mer: yhguiden.se

Publicerad 2016-06-01


Senaste artiklarna

Människa eller algoritm
Människa eller algoritm?
Matematiska beräkningar har visat sig vara överlägsna den mänskliga bedömningen vid nyanställningar. Eller är det kanske inte så enkelt?
Lagt in 1 november på Informationsteknik
Balans mellan människa och maskin
Balans mellan människa och maskin
Automatiseringen gör att många jobb förvinner, både i industrin och tjänstesektorn. Håller datorer och robotar på att ta över arbetslivet?
Lagt in 1 oktober på Informationsteknik
Dagens journalist – en multikonstnär
Dagens journalist – en multikonstnär
Fortfarande är pressmeddelanden och personliga kontakter de kanaler som journalister i Europa helst vill ha information ifrån. Detta enligt en rapport från Mynewsdesk.
Lagt in 1 september på Informationsteknik
It i skolan
It i skolan
Den digitala tekniken finns idag överallt i samhället. Och alla människor i alla åldrar berörs. I skolan har tekniken på allvar integrerats i arbetet och skapat nya möjligheter.
Lagt in 1 april på Informationsteknik
CoderDojo - programmering för barn och unga
CoderDojo - programmering för barn och unga
Är du mellan 7 och 17 år och gillar att skapa med datorn? Då kan CoderDojo vara något för dig. Denna globala, ideella rörelse har sitt ursprung på Irland och vänder sig till barn och ungdomar som vill lära sig programmera.
Lagt in 1 februari på Informationsteknik
Annons:
AIDS-Fondet