Grönt ska bli färgen på modet i frisörindustrin


Grönt ska bli färgen på modet i frisörindustrin

Miljömedvetenhet och ekologiskt tänkande vinner mark i frisörbranschen. Ett danskt koncept för att få bort giftiga kemikalier i salongerna har fått spridning i hela Skandinavien.


Frisörbranschen omsätter tio miljarder kronor om året. Det finns över 22 000 frisörer och runt 8 500 frisersalonger i Sverige.

Maj-Britt Mattssons salong i Sundsvall sticker ut i mängden genom att hon har gjort ett vägval.

I ETC Sundsvall berättar hon om en hotad yrkeskarriär som fick nytt liv efter nästan trettio år i branschen, när hon förvandlade sin salong till en ekologisk salong.

- Det är viktigt att någon går i bräschen och visar salonger i trakten att det går att ha ett helt ekologiskt sortiment av hårvårdsprodukter och dessutom göra alla typer av behandlingar på ett miljövänligt sätt, säger Maj-Britt Mattsson.

Grön Salong

Konceptet Grön Salong med miljöcertifiering såg dagens ljus i Köpenhamn 2006 och kom till Sverige tre år senare. Nu finns det i hela Skandinavien, dessutom i Australien.

Frisörbranschen är nyskapande, men också konservativ. Samtidigt som mode och trender växlar i snabb takt, så finns det ett behov av att slå vakt om beprövade arbetsmetoder som fungerar.

Att gå till frisören handlar inte bara om att klippa håret; stora mängder kemikalier går åt i samband med hårfärgning och andra former av behandling.

- Frisörbranschen är i dag där måleribranschen var på 70-talet, det är otroligt mycket gifter i omlopp, säger Maj-Britt Mattsson till ETC Sundsvall.

Ett uppvaknande

Själv valde hon den gröna vägen för att kunna fortsätta med yrket hon älskar. Maj-Britt Mattsson trodde att hon skulle tvingas sluta på grund av astma kopplad till de kemikalier hon använde dagligen i sin salong.

En teorikurs som Grön Salong anordnade förändrade allt.

- Vi åkte hem, tömde salongen på nästan allt och åkte till tippen. Det blev verkligen ett uppvaknande. Sedan dess har vi jobbat aktivt med att göra både salongen och våra arbetssätt ekologiska, berättar Maj-Britt Mattsson.

Det finns uppgifter som gör gällande att en frisör i genomsnitt bara håller i drygt åtta år i branschen och 70 procent drabbas av besvär med astma och allergier.

Men än så länge är det bara 16 salonger i Sverige som fullt ut växlat om till den gröna vägen och blivit miljöcertifierade.

Läs mer: gronfrisor.se

Publicerad 2015-11-01


Senaste artiklarna

Framtidsinriktad karriärplanering
Är du orolig för att ditt yrke inte kommer att finnas kvar om tio år? Se då till att skaffa en kompetens som gör att du kan vara en del av den snabba förändringen på dagens arbetsmarknad.
Lagt in 1 oktober 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Varför är så många besvikna på sitt arbete?
För den som hittar rätt karriärväg innebär arbetet en daglig glädje som engagerar och utmanar. För andra känns arbetet snarare som ett nödvändigt ont, som att offra sin tid och frihet enbart i utbyte mot lönen.
Lagt in 16 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så bromsar du klockan
Än är undrens tid inte förbi – du kan faktiskt vinna tid genom att ge bort den!
Lagt in 1 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så mycket tjänar chefen
Vill du tjäna bra? Se då till att vara man och få jobb som finansdirektör i ett privat företag med säte i Stockholm.
Lagt in 17 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Här finns jobben i framtiden!
Arbetsförmedlingen gör regelmässiga prognoser för att identifiera branscher med goda framtidsutsikter. Här följer några exempel på yrken med mycket stora möjligheter under de kommande 5-10 åren.
Lagt in 1 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Annons: