Goda jobbutsikter för receptarier


Goda jobbutsikter för receptarier

Omregleringen av apoteksmarknaden har ökat efterfrågan på receptarier. Medelåldern är dessutom hög i yrket, vilket borgar för ljusa framtidsutsikter för den som väljer den här banan.


Arbetsmarknaden är generellt sett konjunkturkänslig. Men det gäller inte för receptarier. Svenskarna använder lika mycket medicin oavsett om det är goda tider eller om kurvorna pekar nedåt. Och som receptarie är du expert på läkemedel. Utbildningen är på tre år och den som vill ha en slags garanti om jobb kan inte komma så mycket närmare än så här.

Arbetslösheten ligger på 0,6 procent och har legat på en låg nivå under lång tid. Som receptarie är du expert på läkemedel och arbetar företrädesvis i en vägledande och kommunikativ roll. Vad ska jag ha för medicin och hur påverkar den mig?

Ett klassiskt yrke fick en större arbetsmarknad i och med omregleringen på apoteksmarknaden 2009. Fler apotek innebär fler arbetstillfällen och då framförallt utanför storstäder och utbildningsorter. Det finns även andra möjligheter som att arbeta inom läkemedelsindustrin eller på myndigheter som till exempel Läkemedelsverket.

Liten konkurrens

Stora pensionsavgångar gör att det förväntas vara liten konkurrens om jobben på fem års sikt, både för erfarna och nyutexaminerade receptarier. Men det finns ingen anledning att begränsa sig till Sverige. Precis som inom många andra yrken kan man med fördel jobba utomlands och Norge är attraktivt även för receptarier och farmaceuter.

Vi har ju en väldigt bra arbetsmarknad och därför är det få norska farmaceuter som söker jobb i de andra nordiska länderna. Men vi har en hel del arbetskraftsinvandring från Sverige, Danmark, Finland och Island men även från andra EU-länder, säger Tove Ytterbø, ordförande i fackföreningen Norges Farmaceutiske Forening, till tidningen Läkemedelsvärlden.

För svenska receptarier och farmaceuter är det inte minst högre lön som gör att man söker sig till Norge. Norska apoteksverksamheter söker också aktivt efter arbetskraft utomlands via fackmässor och arbetsmarknadsdagar.

Apotekskedjorna rekryterar regelbundet från både Norden och andra länder inom EU för att hitta personal. Bara i vår egen medlemstidning har vi mellan 80-200 jobbannonser i varje nummer, så visst är det bra tryck på arbetsmarknaden, säger Tove Ytterbø.

Personlig utveckling

Hon ser fler positiva effekter av utbytet mer än enbart den personliga utvecklingen för den som väljer att röra på sig för att testa något nytt och tjäna lite mer.

Det berikar och sprider kunskap om hur vi på olika sätt löser och utvecklar hanteringen av läkemedel. Vi får andra infallsvinklar och det bör vara utvecklande för alla länders farmaceutiska områden.

Läs mer: www.sverigesfarmaceuter.se

Publicerad 2016-05-01


Senaste artiklarna

Framtidsinriktad karriärplanering
Är du orolig för att ditt yrke inte kommer att finnas kvar om tio år? Se då till att skaffa en kompetens som gör att du kan vara en del av den snabba förändringen på dagens arbetsmarknad.
Lagt in 1 oktober 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Varför är så många besvikna på sitt arbete?
För den som hittar rätt karriärväg innebär arbetet en daglig glädje som engagerar och utmanar. För andra känns arbetet snarare som ett nödvändigt ont, som att offra sin tid och frihet enbart i utbyte mot lönen.
Lagt in 16 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så bromsar du klockan
Än är undrens tid inte förbi – du kan faktiskt vinna tid genom att ge bort den!
Lagt in 1 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så mycket tjänar chefen
Vill du tjäna bra? Se då till att vara man och få jobb som finansdirektör i ett privat företag med säte i Stockholm.
Lagt in 17 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Här finns jobben i framtiden!
Arbetsförmedlingen gör regelmässiga prognoser för att identifiera branscher med goda framtidsutsikter. Här följer några exempel på yrken med mycket stora möjligheter under de kommande 5-10 åren.
Lagt in 1 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Annons: