Floristen finns där i glädjen och sorgen


Floristen finns där i glädjen och sorgen

Vi söker dem i såväl glädje- som sorgestunder. Och vi delar gärna med oss av ändamålet för den gåva de producerar för oss. Arbetet som florist ställer höga krav på social kompetens. Att vara kreativ och ha sinne för färg och form är andra viktiga egenskaper.


Det finns väl ingen som inte blir glad för en blomma. Med blomman visar du kärlek, omtanke eller bara vanlig hederlig artighet. Eller som någon sa: Som florist hjälper du människor att uttrycka sina känslor - såväl glädje som sorg.

När vi nu närmar oss Alla hjärtans dag – den 14 februari – så är det inte helt oväntat blommor som vi oftast ger bort. Det säljs över 4 miljoner rosor i Sverige i samband med just Alla hjärtans dag! Och för den som undrar så kommer geléhjärtan på andra plats och restaurangbesök på tredje.

Blommor representerar mycket

Men tillbaka till själva yrket florist. Som florist arbetar du förstås med blommor och växter, oftast i en blomsteraffär eller i en handelsträdgård. Arbetet kan innebära att göra buketter, blomsterarrangemang eller blomdekorationer till olika tillställningar så som bröllop, fester och begravningar. Men det kan också innebära att beställa varor, stå i kassa och att arbeta med skyltning.

Blommor kan representera så mycket, därför är det viktigt att som florist ha god kännedom om olika växter och blommor och deras kulturella betydelser. Förutom kännedom om färg och komposition är det också bra att vara medveten om trender inom mode i allmänhet och blomsterbranschen i synnerhet.

Konjunkturberoende bransch

Floristens arbetsmarknad är starkt beroende av konjunkturen och då hushållens konsumtion. Personalomsättningen inom branschen är hög, men många söker sig samtidigt till yrket och konkurrensen om jobben kan därför vara stor.

Det finns olika utbildningsvägar för den som vill bli florist: Vissa hantverksprogram på gymnasiet, kommunal vuxenutbildning (Komvux), kvalificerad yrkesutbildning eller yrkeshögskola, eller att gå som lärling i en blomsteraffär. Efter utbildning eller praktik kan du avlägga ett gesällprov, lyckas du med det så får du ett gesällbrev som är ett yrkesbevis som gäller i hela Europa. När du sedan arbetat några år i branschen kan du avlägga ett mästarprov och få ett mästarbrev – som ett ytterligare bevis på din kompetens.

Lönen för florister varierar emellan cirka 22.000 kronor och 25.000 kronor i månaden, beroende på ålder, erfarenhet och kompetens.

Publicerad 2016-02-01


Senaste artiklarna

Framtidsinriktad karriärplanering
Är du orolig för att ditt yrke inte kommer att finnas kvar om tio år? Se då till att skaffa en kompetens som gör att du kan vara en del av den snabba förändringen på dagens arbetsmarknad.
Lagt in 1 oktober 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Varför är så många besvikna på sitt arbete?
För den som hittar rätt karriärväg innebär arbetet en daglig glädje som engagerar och utmanar. För andra känns arbetet snarare som ett nödvändigt ont, som att offra sin tid och frihet enbart i utbyte mot lönen.
Lagt in 16 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så bromsar du klockan
Än är undrens tid inte förbi – du kan faktiskt vinna tid genom att ge bort den!
Lagt in 1 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så mycket tjänar chefen
Vill du tjäna bra? Se då till att vara man och få jobb som finansdirektör i ett privat företag med säte i Stockholm.
Lagt in 17 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Här finns jobben i framtiden!
Arbetsförmedlingen gör regelmässiga prognoser för att identifiera branscher med goda framtidsutsikter. Här följer några exempel på yrken med mycket stora möjligheter under de kommande 5-10 åren.
Lagt in 1 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Annons: