Bibliotekens uppgång kan finnas i Nederländerna


Bibliotekens uppgång kan finnas i Nederländerna

Biblioteken tappar besökare och söker efter en ny identitet. Svaren för att vända trenden till en uppgång kan finnas i Nederländerna, men också i en nationell biblioteksstrategi som mejslas fram av en känd journalist.


Biblioteket för alla har bara drygt 100 år på nacken i Sverige och storhetstiden blev relativt kort. Guldåren var från sent 1940-tal och över 60-talet, sedan dess har biblioteken kämpat för att vara en viktig mötesplats och digitaliseringen på senare tid har inte gjort det lättare.

Vem vill låna och läsa böcker när allting kan googlas på Internet? Det är den enkla frågan, men svaren är långt ifrån simpla.

Bibliotekarien kommer alltid att behövas, men frågan är vilken roll han eller hon kommer att ha i framtiden.

Biblioteken tappar besökare

De svenska biblioteken tappar 600 000 besökare per år. Även internationellt känner man av det minskade intresset för biblioteket som fysisk institution för kunskap och lärarande.

Många studieresor går i dag till Nederländerna där biblioteket i Almera är ett av de mest besökta. Biblioteket där jobbar mycket med kartläggning av besökarnas vanor och de olika böckerna samlas sedan som ett resultat av den kunskapsinhämtningen.

Böckerna presenteras också på ett mer säljande sätt, lite som i en bokhandel. Inredningen är påkostad och anpassad efter målgrupp, allt för att locka så många som möjligt, som stannar så länge så möjligt, för biblioteket har ju så mycket att erbjuda.

I Sverige har arbetet börjat ta fart för att ta biblioteken in i en ny tidsålder där de åter blir relevanta i ett brett perspektiv.

Nationell biblioteksstrategi

Erik Fichtelius, tidigare vd för UR och mångårig medarbetare inom SVT och Sveriges Radio, har anställts av Kungliga biblioteket, KB, för att leda arbetet med att ta fram en nationell biblioteksstrategi.

Det här handlar om samhällets demokratiska infrastruktur. Hur ska medborgare och invånare få kunskap och inblick, och hur locka till läsning och tillgängliggöra berättelser av alla sorter för unga och gamla, säger Erik Fichtelius på KB:s hemsida.

Erik Fichtelius fick uppdraget sommaren 2015, men tänker inte leverera ett traditionellt betänkande om vad som bör göras.

Istället vill han leverera en rad rapporter och förslag under arbetets gång, så att han 2019 kan formulera en sammanfattning av vad som gjorts, förklarar han i Sydsvenskan.

Utgångspunkten och sin egen drivkraft i uppdraget hittar han i fundamenten för sin yrkesroll som journalist.

Biblioteksväsendet är en demokratisk infrastruktur. Det är vad det handlar om, säger Erik Fichtelius till Sydsvenskan.

Och under hela mitt yrkesliv har jag burit med mig det som står i Ekots portalparagraf. Relevanskriteriet. Vi ska rapportera om det som är viktigt. Och vad är viktigt? Det som gör att medborgarna kan förstå, och orientera sig i, sin omvärld.

Publicerad 2016-02-01


Senaste artiklarna

Framtidsinriktad karriärplanering
Är du orolig för att ditt yrke inte kommer att finnas kvar om tio år? Se då till att skaffa en kompetens som gör att du kan vara en del av den snabba förändringen på dagens arbetsmarknad.
Lagt in 1 oktober 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Varför är så många besvikna på sitt arbete?
För den som hittar rätt karriärväg innebär arbetet en daglig glädje som engagerar och utmanar. För andra känns arbetet snarare som ett nödvändigt ont, som att offra sin tid och frihet enbart i utbyte mot lönen.
Lagt in 16 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så bromsar du klockan
Än är undrens tid inte förbi – du kan faktiskt vinna tid genom att ge bort den!
Lagt in 1 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så mycket tjänar chefen
Vill du tjäna bra? Se då till att vara man och få jobb som finansdirektör i ett privat företag med säte i Stockholm.
Lagt in 17 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Här finns jobben i framtiden!
Arbetsförmedlingen gör regelmässiga prognoser för att identifiera branscher med goda framtidsutsikter. Här följer några exempel på yrken med mycket stora möjligheter under de kommande 5-10 åren.
Lagt in 1 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Annons: