Är din arbetsplats kreativ?


Är din arbetsplats kreativ?

Det finns all anledning att söka sig till en arbetsplats där kreativitet uppmuntras. Förutom att jobbet blir roligare upplever de anställda mindre stress och känner sig friskare.

Hedengren Media

Erik Larsson
Hedengren Media


Går vi till uppslagsboken definieras ”kreativitet” som förmågan till nyskapande och frigörelse från etablerade perspektiv. Gäller det arbetslivet handlar det främst om problemlösning. Kreativitet leder med andra ord – till skillnad från fantasi – till ett praktiskt resultat, som till exempel en ny produkt.

Det här betyder att det i alla företag och organisationer behövs en rejäl dos med kreativitet för att verksamheten ska utvecklas, inte minst med tanke på att konkurrensen hela tiden skärps.

Erfarenheten visar att de som jobbar på en kreativ arbetsplats känner sig mindre stressade och mer sällan är sjukskrivna. Ju mer kreativt desto bättre arbetsmiljö. Vilket i och för sig inte är så konstigt med tanke på att människan i grunden är kreativ. Får vi inte utlopp för den driften känner vi frustration.

Ett företag har alltså mycket att vinna på att uppmuntra nya idéer, stödja medarbetarnas personliga utveckling och – inte minst – tillåta misslyckanden. Samtidigt gäller det att hitta en bra balans mellan frihet och kontroll. Är det allt för högt i tak finns risken att det blir alldeles för mycket att hålla igång samtidigt, vilket vanligtvis motverkar kreativitet och nytänkande.

Då är frågan hur en kreativ arbetsplats ser ut? Det är något som forskaren Farida Rasulzada skrivit om i boken ”Kreativitet: teori och praktik ur psykologiska perspektiv”. Hon har även ställt samman ett antal frågor som en hjälp på vägen. Svarar du ja på fler än sju av frågorna här nedan ingår du i en verksamhet som uppmuntrar din kreativ. Svarar du ja på färre än tre frågor får du däremot inte utrymme för din kreativitet.

 1. Uppmuntras du att vara kreativ och komma med nya idéer på jobbet?
 2. Vågar du och dina kollegor ta initiativ även om resultatet är ovisst?
 3. Är det tillåtet att misslyckas på din arbetsplats?
 4. Upplever du atmosfären på din arbetsplats som levande och händelserik?
 5. Känner du att det finns utrymme för humor och skratt på din arbetsplats?
 6. Lyssnar din chef på dig? Är det dialog snarare än monolog som förs?
 7. Har du tid att tänka ut nya idéer?
 8. Har du och dina kollegor möjlighet att göra er hörda när det gäller hur företaget leds och utvecklas?
 9. Använder ni ett uppmuntrande språk på arbetsplatsen?
 10. Uppmuntras du till att samarbeta med andra?

Vill du i all enkelhet träna upp din kreativa förmåga finns gott om kul metoder. Farida Rasulzadas föreslår till exempel att luncha med någon du inte brukar umgås med, byta almanacka med en kollega och ta en paus för att reflektera. Utgångspunkten är alltså att göra saker på ett annorlunda sätt. Genom att bryta rutiner och vanor stimuleras hjärnan.

Här har du avslutningsvis fem konkreta tips signerade Gabriella Wejlid, som har skrivit boken ”Mycket Hjärna”.

 1. Borsta tänderna med vänster hand – eller med höger om du är vänsterhänt.
 2. Ta en ny väg till jobbet, eller bestäm dig för att titta på himlen hela vägen eller fokusera på vad folk har för skor på sig. Om du är riktigt modig går du baklänges.
 3. 3. Lek med dina sinnen. Kan du äta i kolmörker? Har du testat att handla med hörselskydd?
 4. Laga mat du inte lagat förut. Blanda kryddor, smaka och lukta.
 5. Tänk att du är kreativ. Eller tänk ”hur skulle jag tänka om jag var kreativ?”
Publicerad 2016-05-01


Senaste artiklarna

Framtidsinriktad karriärplanering
Är du orolig för att ditt yrke inte kommer att finnas kvar om tio år? Se då till att skaffa en kompetens som gör att du kan vara en del av den snabba förändringen på dagens arbetsmarknad.
Lagt in 1 oktober 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Varför är så många besvikna på sitt arbete?
För den som hittar rätt karriärväg innebär arbetet en daglig glädje som engagerar och utmanar. För andra känns arbetet snarare som ett nödvändigt ont, som att offra sin tid och frihet enbart i utbyte mot lönen.
Lagt in 16 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så bromsar du klockan
Än är undrens tid inte förbi – du kan faktiskt vinna tid genom att ge bort den!
Lagt in 1 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så mycket tjänar chefen
Vill du tjäna bra? Se då till att vara man och få jobb som finansdirektör i ett privat företag med säte i Stockholm.
Lagt in 17 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Här finns jobben i framtiden!
Arbetsförmedlingen gör regelmässiga prognoser för att identifiera branscher med goda framtidsutsikter. Här följer några exempel på yrken med mycket stora möjligheter under de kommande 5-10 åren.
Lagt in 1 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Annons: