Jobbsafari är en del avschibsted logo

Det här ska du säga under arbetsintervjun

Det här ska du säga under arbetsintervjun

Lästid 4 min

Att ställa många relevanta frågor under intervjun visar att du intresserad och erfaren.

Vad tycker arbetsgivaren att du bör säga eller signalera under anställningsintervjun? Vi har listat 8 saker som är viktiga att tänka på innan intervjun.

Din arbetsgivare är tyst och lyssnar men han eller hon funderar också på vilka råd du skulle fått innan intervjun började. Enligt Jeff Haden, amerikansk spökskrivare och föredragshållare, finns det flera saker som arbetsgivaren önskar att han eller hon kunde berätta för alla sökanden innan anställningsintervjun började. Här är åtta av dem:

Du ska vara en person jag vill umgås med

Det är kanske uppenbart men även avgörande. Jag vill arbeta tillsammans med människor jag kan lita på och som även kan lita på mig. Så jag vill gärna att du ler, har ögonkontakt och är entusiastisk. Du får gärna ha bra kvalifikationer men om jag inte upplever en glädje i att arbeta tillsammans med dig vill jag heller inte anställa dig.

Berätta inte på en gång att du vill ha jobbet

Jag vill gärna att du tackar ja till jobbet men inte förrän du vet vad arbetet innebär. Kanske vill jag att du arbetar 60 timmar i veckan, eller reser 80 procent av tiden, eller att du måste rapportera till någon som har mindre erfarenhet än du. Så lyssna först in vad jobbet innebär.

Du måste skilja dig från mängden

När jag diskuterar potentiella kandidater med mina medarbetare kan jag hänvisa till några kandidater som "typen med den bisarra mappen av rostfritt stål", eller "kvinnan som älskar triatlon". Kort sagt kan det handla om att jag väljer dig för dina "egenheter" – varken om de är tilltalande eller inte – så kan de vara till din fördel. Din egenhet kan vara valet av kläder, ett intresse eller en ovanlig uppväxt eller karriär. Ännu bättre kan det vara att berätta om projektet du klarade att genomföra på halva tiden eller den stora försäljningen du lyckades med.

Var inte negativ

Jag kan inte komma ihåg allt du säger men kan minnas brottstycken av ett samtal, speciellt de negativa, där kandidater beklagar sig över tidigare arbetsgivare, kollegor eller kunder. Kom ihåg att det här är som en första dejt, och att jag därför får den bästa versionen av dig. Så om du redan nu klagar kommer du nog inte att vara så trevlig att ha som medarbetare om några månader.

Ställ många frågor

Att ställa många frågor tyder på att du vill ta reda på om jobbet verkligen passar dig, vilket indikerar på att du är seriös. Så fråga därför mycket; hur du blir utvärderad, vad jag förväntar mig av dig och så vidare.

Frågorna ska handla om arbetet

Jag vet att du gärna vill ha en positiv balans mellan arbete och fritid. Men undvik ändå att fråga om semesterregler, eller om det är okej att ta en halvtimmes frukost varje dag på stan och bli en halvtimme sen i andra ändan. Låt oss först ta reda på om du är rätt person för jobbet, så kan vi prata om det andra sedan.

Ta med ett projekt

Jag förväntar mig att du gjort ordentlig research om min verksamhet. För att verkligen imponera på mig ska du använda resultaten till att beskriva på vilket sätt dina erfarenheter kan användas i verksamheten. Fundera på hur jag ser på det: Jag ska betala din lön från dag ett, så jag vill självklart se en direkt retur på min investering från första dagen.

Följ upp

Alla arbetsgivare vill gärna få en kort återkoppling, eller åtminstone veta om du värdesatt mötet. Det gör dig vänlig men det är inte säkert att "vänlig" är tillräckligt för att urskilja dig från resten av de sökande. Jag uppskattar verkligen om du följer upp med något vi har diskuterat. Det kan handla om något du har utvecklat och som går att använda i min verksamhet. Ju mer du har lyssnat på vårt samtal, desto lättare är det att skapa en god uppföljning på ett naturligt sätt. Tänk på att vi är på väg att inleda ett förhållande, och de mest professionella förhållandena är baserade på bra samspel.